Олександрійське буре вугілля потрібне Україні


Питання відродження Олександрійського буровугільного комплексу обговорювалося на спеціальній нараді в ОДА. З огляду на те, що під контролем сепаратистів та залишилися до 70% вугільних шахт, гостро постало питання щодо початку промислового видобутку бурого вугілля. пишуть Факти Єлисаветграду.
Єдиним шляхом відродження буровугільного комплексу є залучення ефективного власника, який інвестуватиме кошти у виробництво та ліквідує величезну заборгованість буровугільних підприємств перед своїми працівниками (вона становить близько 75% усієї заборгованості на підприємствах області).
Олександрійський міський голова С.Цапюк повідомив, що у переробці бурого вугілля зацікавлені китайські бізнесмени, які пропонують побудувати на базі Костянтинівського буровугільного розрізу теплову електростанцію на 3 енергоблоки потужністю у 370 МВт кожний. За попередніми оцінками зарубіжних експертів, запаси бурого вугілля на Костянтинівському буровугільному розрізі становлять близько 42 млн т.
Перед цим необхідно відкачати технологічну воду з кар’єру (на це піде не менше трьох років). До промислової розробки розрізу можна буде приступити лише через п’ять років, щорічно видобуваючи 1 млн т вугілля.